Moje cesta ke zdravému a šťastnému já

25.07.2021

Laskavý a ohleduplný život

Mnoho z nás vůbec nepřemýšlí nad tím, jak fungují mnohé věci, jak být ohleduplný k sobě i přírodě. Prostě nás to nikdo nenaučil. V konvenční výuce a klasické rodině se celý život učíme něco, co je mnohdy dobré se v další části života spíše odnaučit. Proč se to učíme? Protože to tak dělaly celé generace, protože jim někdo řekl, že se to tak dělá. Proč se to odnaučit? Protože když žijeme podle sebe, tak cítíme změnu. Cítíme se lépe, jinak, nebo se konečně cítíme.

Vše vede k zcitlivění těla. Mnohdy svá těla necítíme přes všechen hluk, spěch, přesvědčení, učení. Cílem je opět pocítit, co tělo chce. Důležité je zpomalit a cítit přítomný okamžik, plně ho prožít.

Na začátek je dobré tělo postupně detoxikovat a vnímat. Třeba měsíc bez cukru a další měsíc bez soli, další vypustit chemii v jídle... Pak si uvědomíme, jak moc jsme byli mimo. Později jsme schopní dokonce i navnímat, jakou mají věci kolem nás energii, jak je ovlivní lidé, kteří s nimi pracují, záměr, který do nich vloží. Vědci říkají, že vše je pouze energie.

Co dělám já, abych byla Šťastná?

Štěstí se stalo mou přirozeností. Je to jako když štěstí je obloha - vždy čistá a je to vlastně nastavené pozadí. To, zda jsou na ní zrovna mraky nebo sluníčko, nic nemění na tom, že je to obloha. Vše je o úhlu pohledu. Buď se můžu cítit špatně, protože nic není jak chci a nebo můžu být šťastná, protože je to pro mě lepší.

  • Změnila jsem úhel pohledu - vše je v pořádku takové jaké to je
  • Věřím síle Vesmíru - jsem v bezpečí a vše se děje z nějakého důvodu, pokud žiji v souladu se zdrojem v lásce, sleduji znamení, je o mě postaráno a vesmír mě vede po mé cestě
  • Naučila jsem se cítit své tělo - někdy je to nepohodlné, protože nám v tom může být nepříjemně - a to je úžasná příležitost k tomu to změnit a začít se chovat tak, aby to bylo příjemné.
  • Jím zdravě a dobře - to neznamená, že moje strava je nějak zaměřená a že zarytě vyznávám nějaký styl - jím maso, jím raw, jím sóju i tofu - jde mi hlavně o kvalitu potravin (bez chemie) a o energii, se kterou vznikají
  • Snažím se mít hodně pohybu v přírodě
  • Cvičím jógu (téměř denně) a fascie na pěnovém válci
  • Každý den dělám to, co miluji
  • Moje práce je mi radostí a láskou - dělám, co chci a co mě baví
  • Z života jsem vymazala slovíčko "musím" a nahradila ho slovem chci - vše co dělám je mé vědomé rozhodnutí - i to, že platím státu peníze ze svých peněz je moje svobodná volba - nemusím to dělat - nikdo mě nemůže skutečně donutit
  • Převzala jsem zodpovědnost sama za sebe a svá rozhodnutí - nikdo nerozhoduje o mém zdraví, o tom co budu dělat, o tom co říkám a co si myslím
  • Já sama rozhoduji o "potravě" - co sleduji, co poslouchám, co jím, kde se vyskytuji - potrava není jen jídlo
  • Nemám televizi ani rádio
  • Nemám váhu
  • Neberu nikdy žádné léky
  • Přestala jsem se chovat nějak proto, že "je to slušnost" nebo "se to tak dělá" pokud to tak sama necítím
  • Říkám, co si myslím
  • Snažím se neničit přírodu a naopak ji chránit a čistit (ekologická přírodní kosmetika a prostředky, bezobalová domácnost, sbírání odpadu)
  • Žiji co nejvíce bezobalově - kupují velká balení všeho co jde/chodím do bezobalových prodejen/sama si pěstuji/nekupuji zbytečně mnoho plechovek, plastů či čehokoliv co není nezbytné - ráda si věci vyrábím sama, mám kompost - líbí se mi tvořit novou zem
  • Sbírám bylinky a plody přírody - vyrábím kompoty, bylinkové čaje, smoothie, přesnídávky, pečené čaje, marmelády, suším houby atd.
  • Připravuji jídlo vždy s láskou, co nejvíce bez spěchu, vkládám do něj pozitivní energii - jíme to, co děláme, cítíme a jsme
  • Vyrábím si domácí kosmetiku, prostředky na úklid, svíčky
  • Nehnojím a nestříkám ovoce ani zeleninu chemií (tu pak jíme)
  • Pracuji s minerálními kameny a jejich energií, s feng-shuei kapičkami, s vykuřovadly, esencemi - vše mění okolí nás - čistí energii a nechává odplout staré emoce
  • Oblékám se podle nálady
  • Jím, když mám hlad, spím, když se mi chce spát (ne když se to dělá nebo bych měla)
  • Vše je jen v hlavě.

Převzala jsem zodpovědnost sama za sebe a svá rozhodnutí - nikdo nerozhoduje o mém zdraví, o tom co budu dělat, o tom co říkám a co si myslím

Jídlo

Každý jsme úplně jiný a nevěřím, že bychom měli všichni jíst to samé. Někomu vyhovuje maso, někomu raw, někdo je vegetarián a někdo vegan. Vše je v pořádku, pokud to je skutečně proto, že to tak cítí a ne proto, že se nechal přesvědčit někým druhým. Být veganem z přesvědčení mysli a snažit se vytvořit veganské maso co chutná jako maso (protože miluju maso) mi přijde stejně nezdravé jako jíst maso denně protože jinak nevím, co bych si dal - svíčkovou s knedlíkem bez masa? :D Zato sníst smažák s láskou a chutí je mnohem zdravější než sníst ho s pocity provinění. Proto lidé co celý život jí nezdravé věci s chutí, mohou být zdravější než ti, co jedí z přesvědčení zdravě.

Maso tedy není nutné jíst každý den, vejce, mléko a všechny výrobky z nich kupuji vždy farmářské nebo máme i už vlastní.

Jídlo ze supermarketů nemá téměř žádnou energii. Jídlo z fastfoodů - proč nemůžete přestat a chcete po jídle ještě něco? Protože je jídlo prázdné, ve skutečnosti nás nesytí. Navíc je neuvěřitelně důležitý záměr s jakým jídlo připravujeme. Záměrem fastfoodů a velkovýrobců je vzbudit vaší touhu koupit si další. Asi všichni známe rozdíl, který v nás vyvolá jídlo "od babičky" - ta chuť, ten pocit když se najíme. S jakou nostalgií vzpomínáme na ta jídla později. Proč? Babičky/maminky přidávají jednu tajnou ingredienci - lásku.

Maso - nejsem proti jedení masa, jsem proti krutému zabíjení zvířat. Naši předci také jedli maso. Zabíjeli vždy s úctou a zpracovali zvíře do poslední šlachy.

Mléko - farmářské mléko je plné smetany a sladké chutě.

Cukr - místo bílého rafinovaného (a glukózového sirupu) využívám co nejvíce přírodní a co nejméně upravované produkty - sirupy datlové, javorové, slad...

Sycené nápoje plné cukru, potraviny s chemií. Jistě, že jsou v mezích nějakých směrnic. Ale opravdu je důležité, abychom přírodní produkty dobarvovali, aby byly dostatečně hezké? Pít coca colu, která dokáže vyčistit rez a vyžrat cokoliv - opravdu to chceme mít v žaludku? Produkty plné cukru, který zatěžuje organismus? Smažené věci v hromadě přepáleného oleje, mouka na zahuštění všech omáček, těžká jídla, po kterých bychom si nejraději šli lehnout? Proč tohle všechno? Dřív jsem myslela, že to, že je mi často těžko, je běžné. Pak jsem začala jíst jinak a teď je mi lehko a dobře. Neustále.

Používám potraviny co nejméně rafinované a pasterizované, čím méně upravené, tím lépe - neloupané, nesířené, nepůlené, nepředvařené, nezpracované.

Pěstování si sám a bez chemie - nejlépe na vlastní zahrádce bez hnojiv a postřiků. Víme, co jíme, jakou energii do toho vkládáme. I v bytě to jde - bylinky za oknem, klíčení.

Plýtvání - vypěstujeme plno jídla, vyprodukujeme masa a jiných potravin, které se potom vyhodí. To mi přijde mnohem horší, než ostatní prohřešky tohoto průmyslu. Denně se vyhodí tuny masa a jiných potravin jen proto, aby byly regály supermarketů vždy plné. Systém, že přijdu do zdravé výživy a koupím si to, co zrovna mají - co farmáři porazili tento týden, mi přijde skvělý. Zužitkuje se tak maximum.

Stejně tak není třeba jíst pravidelně v dané časy, jak jsme se naučili už jako malí - je třeba jíst, kdy má člověk hlad - ale zase s myšlenkou na to, že naše tělo, pokud je v zápřahu práce, si ne vždy řekne - proto ano jíst pravidelně, ale ne vynuceně. Když na sebe myslíme, tak se to tělo samo naučí.

Potraviny

Vitamíny - ráda používám co nejvíce čisté (energeticky i fyzicky)

Rybí oleje, rostliné kvalitní oleje, probiotika, vitamíny z výtažků z rostlin, ovoce, zeleniny, v tabletách a prášcích do smoothie

Tablety/odměrky - produkty od Energy, fytominerály, spirulina, chlorela, maca, kotvičník, lichořeřišnice...

Prášky - acai, camu camu, maca, kotvičník, spirulina, chlorela, mladý ječmen, guarana...

Další zdravé potraviny - ženšen, výtažky z rakytníku, houby - reischi, hlíva ústřičná, ginko, ostropestřec, aloe vera...

Ořechy a semena - vlašské, kešu, para, makadamie, pekanové, konopná semínka, slunečnicová semínka, lněná, sezamová, dýňová. Bílý nebo černý mák, chia

Vláknina v prášku - jablečná, psyllium

Alternativy k masu - nejím je proto, abych nahradila maso, ale abych zeleninovým pokrmům přidala více živin, chutnají mi, jídlo má pak více podob a chutí

Tofu, tempeh, seitan, sójové maso

Alternativy k mléku - kokosové mléko, ovesné, sojové, makové, obilné, mandlové atd.

Proteiny - konopné

Luštěniny - červená neloupaná čočka, hnědá čočka, černá čočka, různé druhy fazolí, sójové boby, mungo

Obilniny - jáhly, pohanka, bulgur, červená a hnědá rýže, klasická rýže nejlépe neloupaná, kuskus, quinoa, amarant

Sladidla - sirupy - datlový, fíkový, javorový, agáve, rýžový, ječný, brusinkový, borůvkový - jako alternativa cukru, tmavý třtinový cukr, cukr muscovado z třtiny, melasa, slad, med

Kvalitní čokoláda a cukrovinky - bez přidaného cukru a chemie

Ovoce a zelenina - můj jídelníček se skládá převážně ze zeleniny a ovoce. Dělám zeleninové směsi, pomazánky, jím je jako přílohu k masu, do salátů, kaší, pudinků

Pomázánky - na chleba místo klasiky - zeleninové pomazánky s tvarohovým základem nebo i bez něj

Smoothie nebo kaše - po velkých zkušenostech a testech sama na sobě jsem usoudila, že nejlepší je zase tolik nemíchat vše zdravé. Hodně divné chutě přebije citron a broskev/nektarinka (třeba chlorelu nebo ječmen) Přidávám do nich často vlákninu, některý z vitamínů v prášku, někdy vločky. Varianta mléčný nebo jen ovocný. Dělám je i s bylinkami natrhanými v přírodě (kopřiva, bršlice, jitrocel, svízel, pampeliška...) Kaše - základ často vločkový nebo jiná surovina (kukuřice, pohanka, jáhly, rýže) Do smoothie i kaší používám vlákninu (jablečná, psyllium), přírodní protein (konopný), ořechy - vlašské, kešu, para, makadamie, pekanové, hodně konopná semínka, slunečnicová semínka, lněná, sezamová, dýňová. Bílý nebo černý mák. Občas tebi - neaktivní kvasnice

Chia kaše - namočím chia semínka do vody/kokosového mléka přes noc a nechám nabobtnat. Do kaše přidám co mi chutná - ovoce sušené nebo čerstvé, sirup, ořechy

Tapiokový pudink - v mléku uvařené kuličky tapioky

Rýžový pudink - speciální lepkavá sladká rýže

Chia do pití jako zdroj energie - chia do citronády

Pro energii - čaje, chia, guarana, kotvičník, maca, kakao (skutečné kakao přímo z rozemletých bobů)

Zdravé návyky

Sklenici vody s citronem denně, spirulinu/chlorelu/ječmen/vitaminy dle chuti, čaje plné antioxidantů, smoothie (mírně sporné - nikdy nedokážeme sníst tři jablka najednou - ve smoothie ano), pít podle potřeby těla, klíčení semínek a luštěnin alespoň 1x za 14 dnů, luštěniny a ryby alespoň 1x týdně

Omezit - méně soli, žádný rafinovaný cukr a potraviny s ním, vyloučení smažených věcí co nejvíce, těžkých jídel také, méně kávy, chemicky zpracovaných potravin - většinou čím více zpracované už koupené, tím horší (koupená hotová jídla i když se jedná o zdravé varianty typu kaše atd. může obsahovat různé stabilizátory a "udržovače čerstvosti") Nejlepší je si co nejvíce potravin připravit čerstvé z co nejzákladnějších surovin.

Hygiena

Není potřeba užívat neustále desinfekci. Naše těla potřebují přirozenou imunitu a tu získáváme tak, že necháme své tělo přirozeně přijímat prostředí kolem nás. Miminka se rodí v ochranném obalu z bakterií a látek obsažené v mamince, ten je chrání před prvním kontaktem s novým světem. Desinfekce sice bakterie zabíjí, ale také oslabuje přirozené schopnosti těla. Jedna z teorií zní, že celý náš organismus je tvořen z bakterií.

Není potřeba používat sava, hydroxidy a podobné žíraviny. Prací prášky nemusí být plné chemikálií. Čističky je všechny nevyčistí a dostávají se do přírody - kde je my opět konzumujeme ve vodě, potravě. Vodní koloběh nám vše vrací.

Alternativa - mytí pomocí octa, kyseliny citronové, soli, jedlé sody - s použitím éterických olejů se stávají vůní. Prášky z pracích ořechů, prášky a prostředky odbouratelné, odbouratelná kosmetika.

Běžná kosmetika, alespoň podle mých zkušeností zanechává (jak výrobci říkají, že je to správně) ochranný film na pokožce. Pro mě je to nepříjemná nesmyvatelná a neabsorbovatelná kaše, která mojí pokožce brání dýchat. Poté, co jsem ozkoušela přírodní oleje, bambucké máslo a jiná másla, alchymii přírodní výroby krémů, šamponů, čističů na pleť, vlastní zubní pasty, parfémů a všeho, moje pokožka to přijímá opravdu velmi ráda a je jí po tom všem dobře. Není nic, co bych si nedokázala vyrobit s vůní z éterických olejů tak, jako mám nejraději. Nechci si čistit zuby, strkat si do pusy nebo na tělo něco, co má na obalu ochranné varování, že to nesmím spolknout, nebo že je to hořlavé a při zasažení očí to musím vymývat vodou... ani nechci nic, co mě pálí v puse nebo na kůži. Nic co musím smývat dalším speciálním přípravkem. Do kůže bych si nedala nic, co bych nebyla zároveň ochotná sníst. Zamysleli jste se nad tím někdy takhle?

Příroda

Postřiky. Nejzdravější v přírodě jsou svobodně rostoucí bylinky. Proč? Kromě přirozených vitamínů a léčivých látek jsou plné látek obranných - sami se musejí chránit před hmyzem, aby nebyly snědeny. Obalují se různými ochranami, jejichž snědení je pro nás zdravé. Proto bychom je neměli ani oplachovat. Stejně tak ovoce volně rostoucí v přírodě. I když není naleštěné a krásné jako to z obchodu, obsahuje mnohem více zdravých látek. Čím víc je hnojíme, tím víc jim zabraňujeme přirozeně růst. A opravdu věříme, že látky, kterými je stříkáme, které na balení mají téměř vždy zkřížené hnáty, následně nejíme?

Alternativa - příroda je velice chytrá, sama vytvořila postupy, jak se mezi sebou druhy chrání. Bio zahrádky fungují na principu podpory různých druhů. Jednodruhové záhony jsou více v nebezpečí než ty propojené s bylinkami, dalšími druhy zeleniny, ovoce a takzvaných plevelů. Jako výživa či ochrana může sloužit jícha, výluhy z tabáčku, lógr, epsomská sůl atd.

Přirozená obnova přírody. Sklízíme na zahradě listí spadané pod stromy, pak se divíme, že kořeny mrznou, máme posekané trávníky, nejlépe jednodruhové bez květin a divíme se, že je musíme stále hnojit a zalévat. Přirozený trávník je mokrý ranní rosou, vlahý po celý den, plný květin a života. Pítka pro ptáky, spadané listí, kopičky dřívek - zdánlivě neuklizená zahrada přivábí obrovský život a radost.

Jak to dělám já? Používám ekologické prostředky, kosmetiku si vyrábím, potraviny pěstuji v co nejčistší podobě, nekupuji zbytečné věci, potraviny v obalech, podporuji přírodu.

Zdraví

Není třeba užívat vždy léky, pokud to není nezbytně nutné. Není třeba si dát na žaludek, trávení nebo menstruaci prášek. Je potřeba začít správně jíst a odpočívat. Není třeba léčit rýmu nebo chřipku léky. Horečka je přirozená obrana těla, které se snaží s nerovnováhou poprat. Rýma čistí organismus. Každý lék utlumí symptom. Ten nám ale má říct, co se v našem těle děje. Jistě jsou stavy, kdy lékaře potřebujeme. Zastávám názor, že akutní stavy řeší skutečně dobře. Ty chronické a menší ovšem řeší mnohdy prazvláštním způsobem. Neodevzdávejme zodpovědnost za svá těla druhým. Nevěřme falešným autoritám.

Bylinky, homeopatika, psychosomatika slouží mnohdy zajímavěji než lék. Všechno kolem nás je prý placebo - vše je pouze v naší hlavě.

Hýbejte se, neseďte celý den, zpívejte, tančete, hrajte na hudební nástroje, meditujte. Dělejte cokoliv, co vás dělá šťastnými a dělejte to denně. Jóga, meditace, sebedotazování jsou úžasné nástroje poznávání těla i mysli.

Co dělám já? Užívám různé vitamíny, cvičím, poslouchám se. Pokud už mě něco skolí, začínám léčit bylinkami, zpomalím, zeptám se sama sebe co je špatně. Většina nemocí pochází z toho, že neposloucháme své tělo, ukládáme si do něj bolest, zmatek, žal, smutek. Jen my to můžeme změnit.

Televize, rádio, reklama

Nemám doma televizi ani rádio. Pokud se chci podívat na film, udělám to na počítači, pokud si chci pustit hudbu, udělám to na přehrávači. Víc nepotřebuji. Nechci sledovat televizi a rádio plné reklam a podprahových informací o tom, co je pro nás nejlepší. Občas si je pustím pro zábavu nebo abych mohla přemýšlet o tom, jak lidé žijí a myslí pokud tohle denně přijímají. Vidím, jak moc mou mysl ovlivňuje televize. Pak, když třeba usínám, se přistihnu, jak myslím na hlavní hrdinku, jak se cítila... proč bych měla myslet na takové věci ještě dlouho po filmu? Často přistihnu lidi, jak mi vyprávějí, co se dělo v televizi... proč se baví o vymyšlených příbězích druhých lidí? Cítím tu také touhu po "normalitě". Snaha zapadnout a být jako ostatní, aby mě ostatní měli rádi a přijímali mě. Ale je takový člověk pak šťastný? O tohle já nestojím. Chci být svá a šťastná, ať jsem kdokoliv.  Reklamy nám také vnucují své produkty, co určitě potřebujeme do domácnosti. Ve skutečnosti je skutečně potřeba jen velmi málo věcí, abychom byli šťastní. A skutečně dobré produkty nepotřebují reklamu. Informace o nich se šíří od spokojených lidí, jak je to například s farmářskými produkty, plno krásných rukodělných výrobků, terapeutů, seminářů, akcí. Navíc mě napadá, že skrze média se dá naprosto skvěle programovat. Necháte lidi uvěřit, že to co říká televize je pravda. A pak? Kdo ví... Podle mě záleží vždy na úhlu pohledu, co je vlastně "pravda", každý máme své brýle tvořené ze zkušeností, přes které sledujeme realitu. Pro každého to může být něco jiného, ale se skutečnou Pravdou, to nemá nic společného. Ta je jen jedna.

Co dělám bez televize? Čtu si, studuji, co mě baví, vyrábím co mám ráda, s partnerem vedeme dlouhé rozhovory, vaříme spolu, masírujeme se, vnímáme jeden druhého. Ráda setrvávám i v tichu, to pak slyším své myšlenky. Toho se mnozí lidé bojí. I proto nedokáží jentak nic nedělat. Zkuste to :-)

Moudrá moudra ovlivňující můj život

Vše je v hlavě.

Každou svojí myšlenkou tvoříme svou realitu.

Lžíce tu není. (hláška z Matrixu, skvělý dokumet) Ohnout lžíci lze tak, že ohneme sami sebe.

Netlač řeku, teče sama.

Nic není.

Vše je jedno.

Každou svojí myšlenkou tvoříme svou realitu.

Shrnutí. A tak do svého těla nedávám, nebo se o to alespoň snažím, žádnou chemii a látky o kterých vím, že jsou jedy. O cukru jsem se už zmiňovala, patří k nim i "levné" tuky, které jsou obsažené nejen v cukrovinkách a fastfoodu. Chemie v jídle je běžná ať už z pesticidů nebo přidaná.  Zamysleli jste se ale nad tím, že chemie je všude kolem nás? Ve vzduchu, ve vodě, v půdě, v rostlinách, které se komerčně pěstují na jídlo, denně si na sebe lidé dávají kosmetiku. Přečetli jste si někdy složení? Jistě že všechno kolem nás splňuje "limity" - ale co tyhle limity jsou? Odkud jsou? Kdo a za jakým účelem je tvoří? To, že voda z vodovodu je podle všeho pitná, mě nedonutí ji opravdu pít. Chlor a různé čistící látky, cítím, jak je voda z vodovodu nechutná, doslova. Léky jsou čisté chemikálie. Navíc obsahují, podobně jako některá kosmetika, informaci o smrti - testování na zvířatech - jak může být látka, která vzešla z utrpení přínosná pro moje tělo? Jistě, zabíhám už do energií a je to "neprůkazné", ale jen píšu, co cítím.

Tenhle článek je o tom, jak to mám já. Ráda budu inspirací i Vám. Ale nerada bych byla kázajícím knězem. Každý si musí svou cestu objevit sám. Každý ví nejlépe ve svém srdci, co je pro něj nejlepší. Naučme se ho poslouchat a být nejlepší verzí sebe sama. Co cítíme je mnohdy důležitějsí, než co si myslíme my nebo druzí. Opusťme vlastní ego a s ním spojenou důležitost a potřebu se někomu zavděčit, někam patřit a žijme své životy podle sebe. Není to úplně jednoduchá cesta. Ale jak by bylo skvělé mluvit jen pravdu, říkat je to, co si myslíme a žít ve zdravé a příjemné společnosti plné úsměvů a beze strachu? Probuzené společnosti myslící na své okolí a šířící radost a lásku? Můj velký sen.

Aho!